Nawóz holistyczny Happy Green
Organiczny, płynny nawóz z ekstraktów roślinnych. Nawóz Happy Green działa podwójnie: poprawia właściwości gleby i stymuluje wzrost roślin. Nawóz Happy Green został dopuszczony do stosowania w uprawach ekologicznych, przez Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach. Happy Green jest w 100% naturalny, przyjazny dla środowiska, bezpieczny dla dzieci, zwierząt, pszczół.
Działanie nawozu Happy Green:
- Poprawa właściwości gleby. Nawóz jest pożywką dla lokalnych mikroorganizmów, przez co zwiększa ich ilość. Mikroorganizmy glebowe rozkładają substancje organiczne i przez to uwalniają składniki pokarmowe. Gleba staje się bardziej zasobna w mikroelementy i makroelementy przyswajalne dla roślin.
- Stymulacja wzrostu. Nawóz zwiększa w roślinach łaknienie substancji odżywczych, zwiększa się aktywność życiowa, m.in. wzrost korzeni, które sięgając wgłąb pobierają pokarm z głębszych warstw.
Nawóz ten korzystnie wpływa na wysokość plonów i chroni rośliny. Zwiększona aktywność życiowa rośliny sprawia, że lepiej korzysta ona z zasobów, lepiej wiąże składniki odżywcze dostępne w glebie. Dzięki temu rośliny rosną szybciej, dłużej kwitną i lepiej owocują. Są też bardziej odporne na szkodniki, choroby i stresy pogodowe. Poprawia się też kolor kwiatów, smak owoców oraz jakość gleby i wód gruntowych.
Stosowanie nawozu Happy Green
Nawóz stosuje się doglebowo, na początku okresu wegetacji, w ilości 1 litr / ha. Przy niektórych uprawach, powtarza się dozowanie w połowie okresu wegetacji. Nie są nam znane jakiekolwiek wykluczenia, jeżeli chodzi o stosowanie łącznie z innymi środkami tzn. może być stosowany razem ze środkami ochrony roślin. Może być stosowany w automatycznych systemach nawadniania. Jest bezzapachowy.
Skład nawozu holistycznego
Organiczny nawóz płynny powstały przy użyciu substancji roślinnych pochodzenia rolniczego oraz substancji roślinnych pochodzących z przemysłu spożywczego. Składniki uboczne 0,12% magnez (Mg), 0,15% siarka (S).
Połączenie kilkunastu ekstraktów roślinnych daje środek bogaty w aminokwasy. Powoduje także rozmnożenie lokalnych mikroorganizmów glebowych. Dzięki temu dostępna jest dla rośliny większa ilość substancji odżywczych, które następnie są efektywnie wykorzystane. Aminokwasy są nośnikiem składników pokarmowych, gwarantują ich pobieranie i wchłanianie. Rośliny same wytwarzają potrzebne im aminokwasy, ale jest to proces wymagający dużych nakładów energetycznych oraz czasu. Podanie gotowych aminokwasów pozwala roślinom zaoszczędzić energię i przyspiesza tempo wzrostu, szczególnie w początkowej fazie rozwoju oraz w okresach krytycznych.