Menu

Japońskie mini nożyczki Nigiri Basami

Dostępność: na zamówienie
Wysyłka w: 4 tygodnie
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 169,00 zł

Cena regularna:

169.00
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.

towar niedostępny

Producent: Niwaki
Kod produktu: NWK-P00061

Opis produktu:

Tradycyjne nożyce Nigiribasami

W języku japońskim słowo "nigiri" znaczy ściskać, "basami" to po prostu nożyczki. Te klasyczne japońskie nożyce są zrobione z jednego kawałka stali i różnią się od tych znanych na zachodzie. Europejczykom kojarzą się bardziej ze strzyżeniem owiec. Tymczasem w Japonii to tradycyjny wzór o wielu zastosowaniach.

Ostrza sprężynują dzięki wygiętemu pałąkowi, pozwalając na wygodną i precyzyjną pracę. Nadają się przede wszystkim do przycinania roślin domowych, uprawy bonsai i ścinania ziół. Sprawdzą się też w pracy z papierem oraz tkaninami i nićmi.

Uwaga - nożyczki są naprawdę "mini". Przed zamówieniem sprawdź, czy na pewno odpowiadają Ci ich wymiary.

Dane techniczne

Miejsce produkcji Japonia
Długość 105 mm
Główny materiał stal
Wielkość narzędzia małe
Gwarancja 2 lata

GPSR

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony

Pielęgnacja

Jak dbać o japońskie narzędzia ogrodnicze?

Najwyższej jakości japońskie narzędzia ogrodowe do cięcia (sekatory, nożyce, maczety itpd.) są wykonywane przede wszystkim ze stali węglowych. Japońska stal węglowa jest twarda i ostra, ale może być bardziej krucha, niż wielu ludzi jest przyzwyczajonych - przy nieodpowiednim użytkowaniu pęknie. Ponadto - ze względu na wysoką zawartość węgla - jest to stal podatna na rdzewienie.

Aby japońskie narzędzia ogrodnicze służyły długo i bezproblemowo, należy trzymać się kilku zasad, dotyczących prawidłowego użytkowania, czyszczenia i ostrzenia: 

Prawidłowe użycie:

  • Nie tnij drutu, metalu, kamienia, plastiku ani innych twardych materiałów (nawet włókna bambusowe i niektóre bardzo twarde rodzaje drewna, zwłaszcza sęki i zadziory, mogą uszkodzić stalowe krawędzie).
  • Nie wykręcaj ani nie stosuj nierównomiernego nacisku.
  • Tnij galąź ukośnie pod kątem (nie w poprzek), aby ciąć wzdłuż włókien drewna.
  • Zwróć uwagę na podane maksymalne średnice ciętych gałęzi, nie przesadzaj.
  • Do cięcia twardszego drewna używaj podstawy ostrzy, a nie końcówek.

Utrzymanie w czystości:

  • Zmyj żywicę, soki, rdzę i inne naloty za pomocą bloku do czyszczenia ostrzy crean mate.
  • Dobrze wysusz narzędzie, następnie nałóż olej kameliowy i rozprowadź za pomocą ściereczki. Nakładanie oleju ułatwi dozownik do oleju.
  • Narzędzia przechowuj w suchym miejscu.

[product id="320, 528, 370, 371"]

 

Regularne ostrzenie:

Nowe narzędzia przez jakiś czas nie będą wymagały ostrzenia, ale po pewnym czasie zauważysz, że krawędź stopniowo traci swoją ostrość, zwłaszcza jeśli kształtujesz żywopłoty (do tego potrzebujesz naprawdę ostrych narzędzi). 

      • Sekatory ostrz co kilka tygodni.
      • Nożyce do liści (sekatory do żywopłotu, bukszpanu) warto ostrzyć przy każdym użyciu.
      • Do podstawowego ostrzenia polecamy kamień o ziarnistości #1000.

[product id="427, 321"]

Pielęgnacja drewnianych trzonków

Drewniane trzonki w większości japońskich narzędzi ogrodniczych są nielakierowane. Zapewnia to przyjemniejszą pracę, lepsze warunki dla dłoni (mniej potu), większą stabilność i lepszy kontakt z narzędziem.

Nielakierowane trzonki są jednak podatne na wpływ warunków atmosferycznych, w celu zabezpieczenia drewna najlepiej użyć naturalnego oleju roślinnego.  

 

[product id="466, 324, 370"]

Sklep internetowy Shoper.pl