
O bukszpanie często mówi się, że jest krzewem idealnym. Roślina nie ma specjalnych wymagań, a jej zielone listki cieszą oko przez cały rok. Co więcej, krzew pasuje do każdego ogrodu, a przy odpowiedniej pielęgnacji może stać się jego prawdziwą ozdobą. Warto jednak pamiętać o jego przycinaniu. Kiedy przycinać bukszpan i jak to robić, by krzew ładnie rósł i wyróżniał się estetycznym kształtem? Oto garść wskazówek, które pomogą Ci zadbać o jego zdrowy i efektowny wygląd.
Bukszpan to krzew, który z pewnością zadowoli każdego ogrodnika. Dzięki swojej podatności na formowanie doskonale sprawdza się jako ozdoba, obwódka do rabaty czy nawet żywopłot. Choć przycinanie krzewu bardzo często wykonuje się właśnie po to, by zadbać o jego ładny kształt, to należy pamiętać, że zabieg ten jest ważny również z innych względów. Dlaczego warto regularnie przycinać bukszpan i kiedy zabrać się za formowanie krzewu?
Przycinanie bukszpanu – co musisz wiedzieć?
Regularne przycinanie bukszpanu nie tylko nadaje mu piękny wygląd, ale też wspomaga kondycję rośliny. Krzew po cięciu bardzo ładnie się zagęszcza i intensywnie przyrasta. W efekcie jego liście tworzą zwarty pokrój, co sprawia, że roślina prezentuje się bardzo estetycznie i pozwala na formowanie niezwykle precyzyjnych kształtów. Kiedy przycinać bukszpan i jak to robić, by był on piękną, zieloną ozdobą?
Kiedy przycinać bukszpan? Najważniejsze zalecenia i terminy
Przycinanie bukszpanu najczęściej wykonuje się dwa razy w roku. Zaleca się, by robić to:
– wiosną – najlepiej w marcu lub w kwietniu,
– w połowie lata – w tym okresie skraca się świeże przyrosty o 1/3 ich długości.
Trochę inne założenia odnośnie tego, kiedy przycinać bukszpan, można przyjąć w przypadku krzewów nieco starszych oraz takich, które nie były podcinane przez dłuższy czas. W takim przypadku warto skorygować kształt zieleni późną wiosną, w okresie, gdy minie już ryzyko wystąpienia przymrozków. Taki zabieg znakomicie pobudzi krzew do wypuszczania nowych pędów.
Warto zaznaczyć, że nic nie stoi na przeszkodzie, by przycinać bukszpan nieco częściej. Dotyczy to szczególnie sytuacji, w których zależy Ci na nadaniu mu precyzyjnego lub skomplikowanego kształtu. Pamiętaj jednak, że takie zabiegi należy wykonywać w sezonie i nie później niż pod koniec sierpnia / początkiem września. Dzięki temu pędy będą miały czas na to, by zdrewnieć przed pierwszymi przymrozkami.
Jak przycinać bukszpan?
Skoro wiesz już, kiedy przycinać bukszpan, pozostaje pytanie, jak to zrobić, by uzyskać pożądany efekt i nie zniszczyć rośliny? Pamiętaj, że do podcinania krzewu należy używać ostrych i narzędzi! To bardzo ważne, ponieważ cięcie wykonane tępymi nożycami może zmiażdżyć pędy i uszkodzić liście. Nie tylko negatywnie wpłynie to na wygląd rośliny, ale też sprawi, że stanie się ona bardziej podatna na choroby grzybowe. Czym przycinać bukszpan? Oto krótka ściąga:
– przy pojedynczych, mniejszych krzewach doskonale sprawdzi się niewielki, ręczny sekator;
– do przycinania większych krzewów i żywopłotów warto wybrać ręczne nożyce o dłuższych ostrzach.
Mamy nadzieję, że nasze wskazówki dostarczyły Ci przydatnych informacji i wiesz już, jak i kiedy przycinać bukszpan. Jeśli przymierzasz się do podcinania swoich krzewów, polecamy szeroki wybór solidnych narzędzi, które znajdziesz w ofercie naszego sklepu (koniecznie sprawdź japońskie nożyce do bukszpanu Sentei, lub sekator do liści GR Pro.
Osobom, które chcą dowiedzieć się czegoś więcej o przycinaniu zieleni, rekomendujemy także oferowane w sklepie książki – „Szkołę cięcia” lub „Vademecum cięcia roślin”.