Mączka bazaltowa - informacje
Mączka bazaltowa (nawóz - pył bazaltowy)
- naturalny środek poprawiający właściwości gleby
Intensywna uprawa roślin sprawia, że gleba w ogrodach, sadach i na polach stopniowo ubożeje w składniki odżywcze, zwłaszcza gdy brakuje dostatecznej ilości nawozów organicznych. Prowadzi to do słabszego wzrostu roślin uprawnych i większej podatności na szkodniki i choroby.
Mączki mineralne (mączki skalne) zawierają wiele składników mineralnych i mikroelementów w kompozycjach i proporcjach najczęściej spotykanych w naturze. Dlatego są one bardzo wygodnym, prostym i bardzo naturalnym sposobem dostarczania niezbędnych minerałów glebie, a przez to roślinom. To nawóz bezpieczny, bez możliwości przedawkowania jakichś składników lub dostarczania ich w niewłaściwej proporcji.
Składniki z mączek nie są bezpośrednim nawozem, są stopniowo rozpuszczane i rozprowadzane w glebie. Staje się to głównie dzięki różnorakim mikroorganizmom, ale też licznym procesom fizykochemicznym, wskutek ruchów powietrza, wody, cząstek gleby itp.
Ponieważ minerały i mikroelementy uwalniane są z mączek skalnych bardzo powoli, są one bardzo cenione w ogrodnictwie ekologicznym. Stanowią one swego rodzaju rezerwowy zbiornik nawozów w glebie, który jest opróżniany systematycznie, powoli i harmonijnie. Właściwa proporcja składników mineralnych zabezpiecza także rolnika i ogrodnika przed błędami w nawożeniu. Można powiedzieć, że ogrodnik, który stosuje mączki skalne praktycznie nie powinien, a nawet nie może popełnić błędów w nawożeniu. Z tego powodu mączki skalne szczególnie polecane są dla początkujących ogrodników, sadowników czy rolników którzy dopiero przestawiają się na metody uprawy ekologicznej.
Zaletą mączek skalanych, a szczególnie bazaltowej jest również poprawa zdolności gleby do zatrzymywania wody i składników pokarmowych. Na grządkach, które regularnie posypuje się mączką tworzą się trwalsze guzełki glebowe, wzrasta zawartość cennych substancji organicznych, lepiej zatrzymywana jest woda w warstwie próchniczej, przez co polepsza się wymiana jonów. Ma to ogromne znaczenie w procesach odżywiania roślin, przy czym rozmnaża się więcej mikroorganizmów. Mączka również pełni rolę sanitarną zapobiegającą rozszerzaniu się chorób i szkodników, zwiększając rezerwy składników pokarmowych dla uprawianych roślin. Ponadto mączka bazaltowa doskonale współdziała z E.M., a także z biohumusami i obornikiem.
Jak zrodził się pomysł wykorzystywania mączek skalanych?
Przede wszystkim z obserwacji i sukcesów rolników, ogrodników uprawiających pola i zakładających ogrody na stokach nieczynnych wulkanów. Stwardniała z nich lawa szybko zamienia się z żyzną glebę. Przy czym watro dodać, że wyjątkową żyzność gleby wulkanicznej nie udaje się w pełni wyjaśnić tylko na podstawie analizy chemicznej, być może źródłem dobrego wzrostu roślin jest też odpowiednia kompozycja składników mineralnych lub inne związki między składnikami mineralnymi. Czynne wulkany znajdują się obecnie tylko w niektórych miejscach na ziemi, w Europie tylko na południu. W Środkowej Europie między innymi także występują skały bazaltowe. Analiza chemiczna zwietrzałego pyłu powstającego przy okazji eksploatacji kruszywa, dowiodła ze jest on podobnie bogaty w rożne minerały i mikroelementy jak żyzny muł z Nilu.
Właśnie na Dolnym Śląsku na bazie surowca (skały bazaltowej) produkowana jest nasza mączka bazaltowa na potrzeby rolnictwa, ogrodnictwa, warzywnictwa i sadownictwa ekologicznego. Lecząca glebę krzemionka Mączki bazaltowe różnią się nieco składem mineralogicznym miedzy sobą w zależności od tego z jakiej kopalni kruszywa pochodzą, ale przeważnie zawierają po około 50% tlenku krzemu (krzemionki). Z kolei duża zawartość kwasu krzemowego leczy glebę, w dalszej kolejności również rośliny oraz ludzi. Krzemionka nadaje między innymi twardość łodygom i w ten sposób również zabezpiecza je przed atakami chorób i szkodników, jest czynnikiem leczącym. Poza tym w mączce bazaltowej jest blisko 20% tlenku glinu, i blisko 5-10% tlenku żelaza, a także magnez, wapń, sód. Poza tym mączka zawiera tlenek potasu, manganu, tytanu, fosfor, trójtlenek siarki, niewielkie ilości mikroelementów boru, chromu, miedzi, cynku, molibdenu, niklu, kobaltu, jodu, itp.
Ile mączki zastosować do nawożenia?
Mączka bazaltowa jest bardzo dobrym dodatkiem zwłaszcza dla gleb ciężkich i gleb piaszczystych ubogich w iły. W ogrodnictwie poleca się dodatek mączki około 15 kg na 100 metrów kwadratowych, czyli 1 ar (1,5 tony na ha). Choć można dodać, że niektórzy dopuszczają, zwłaszcza przy pierwszym stosowaniu, również dawki większe 20 kg a nawet 50 kg na 100 metrów kwadratowych. W sadownictwie sugeruje się dawkować 10 - 15 kg na 100 m kwadratowych. Inni autorzy przy regularnym stosowaniu mączki w sadach i ogrodach polecają dawkę mniejszą około 200-300 kg na ha, czyli 2-3 kg na 100 m kwadratowych.
- Dodatek do kompostu Mączkę można rozsypywać bezpośrednio na glebę, ale można ją też dodawać do kompostu, z reguły proponuje się 5-7 kg na 100 kg kompostu to jest 50-70 na tonę masy kompostu. Najlepiej jest posypywać każdą układaną warstwę pryzmy.
- Do dołka pod korzenie Przed wysadzeniem rozsady wszelkich roślin warto zastosować mączkę bazaltową poprzez wymieszanie jej z wierzchnią warstwą gleby. Gdy sadzimy krzewy, drzewka owocowe, a także krzewy ozdobne, warto dodać jest mączki również pod korzenie.
- Można również dodać mączki do papek wzmacniających sporządzanych z gliny, krowieńca i serwatki, w której macza się korzenie przed sadzeniem.
- Gdy uprawiamy krzewy owocowe, agrest, porzeczki, maliny, można rozsypywać mączkę wprost na krzewy.
- Na nowo zakładanej grządce truskawek zmieszać należy mączkę płytko z glebą. Gdy już truskawki posadzimy - mączkę rozsypuje się bezpośrednio na rośliny.
- Przy uprawie roślin motylkowych grochu, fasoli, soi, soczewicy, także marchwi rozsypuje się mączkę wprost na glebę i przykrywa kompostem.
Opylanie przeciw szkodnikom
Opylanie roślin mączką bazaltową zwalcza szkodniki szczególnie mszyce m.in. na kapuście i kalarepie. Ponadto mączka bazaltowa jest dobrym preparatem zwalczającym mszyce ziemniaczaną i pchełkę kapuścianą. Najlepiej opylać rośliny z rana gdy są zwilżone rosą. Nie należy opylać w trakcie wietrznej lub deszczowej pogody. W okresie intensywnego wzrostu i dużego zagrożenia ze strony szkodników zabiegi powtarzać najlepiej co tydzień. Zazwyczaj zaleca się wykorzystywać do opylania 1-2 kg na 100 metrów kwadratowych (1 ar). Ta metoda zwalczania szkodników jest bardzo ekologiczna, bo preparat jest nietoksyczny. Niszczenie polega na zaczopowywaniu przez pył przewodów powietrznych na powierzchni skóry owadów o miękkiej skórze. Maleńkie kryształki mączki osiadają miedzy poszczególnymi segmentami ciała i ocierają skórę tak silnie i boleśnie ze owady giną z głodu. Ta metoda ma też wadę. Otóż niestety w podobny sposób giną również niektóre owady pożyteczne. Poza tym ogrodnik powinien opylać ostrożnie i nie wdychać niepotrzebnych pyłów. Obsypując mączką rośliny np. sadzonki kapusty chronimy je przed śmietką kapuścianą, której larwy żerują w korzeniach.
Ochrona przed ślimakami
Mączka bazaltowa może być ochroną grządek lub roślin przed ślimakami. Należy obsypywać pierścieniem grządki lub poszczególne rośliny i rzędy roślin. Ta metoda nie jest skuteczna w okresie częstych opadów deszczu. Nie mniej jednak składniki mączki przedostaną się do gleby i będą wykorzystane jako pokarm mikroelementowy.
Ochrona przed chorobami grzybowymi
Opylanie mączką bazaltową w dawkach podobnych, także w podobnym czasie, jak przeciw szkodnikom, jest również ochroną przed chorobami atakującymi liście warzyw, drzew owocowych oraz krzewów ozdobnych m.in. opylanie mączką skalną znacznie zwiększa ich odporność na patogeny.
Mączkę bazaltową można również wykorzystać do zaprawiania suchego - wysiewanych nasion roślin. Nasiona obtacza się w pyle, a najlepiej na kilka dni przed planowanym wysiewem. Systematyczne stosowanie mączki bazaltowej (zawarta w niej krzemionka Si02) zwiększa odporność roślin na takie choroby jak: zaraza ziemniaczana, szara pleśń, mączniak prawdziwy i rzekomy oraz wiele innych. Zatem systematyczne stosowanie mączki bazaltowej jest naturalnym lekarstwem zubożałej ziemi, roślin, a w konsekwencji ludzi.
Historia stosowania
Problem wyjałowienia gleb rolnicy zauważyli już dawno temu. Zauważyli również, że gleba powstała w procesie zwietrzenia skał macierzystych, przy współudziale mikroorganizmów glebowych. Zauważono, że skład skał macierzystych ma wpływ na rodzaj gleby i rosnące tam rośliny. Po rodzaju dziko rosnących roślin można poznać rodzaj zawartych w glebie składników. W celu uzupełnienia brakujących składników np. Rzymianie posypywali swoje plantacje winorośli mączką wapienną lub dolomitową. Egipcjanie natomiast korzystali z corocznego wylewu Nilu (skład mułu z Nilu jest podobny do składu mączki bazaltowej). Fenicjanie stosowali mączki ze skał wulkanicznych bazaltowych. Przykłady te możnaby mnożyć, nie mniej jednak badania dowodzą, że dla zastosowań rolniczych najbardziej uniwersalną jest mączka bazaltowa - gdyż bazalt zawiera wszystkie niezbędne makro i mikroelementy potrzebne wszystkim roślinom zielonym. Poza tym lawa wulkaniczna wyrzucana jest z głębi ziemi i jest wzbogacona o ultramikroelementy t.j. ormusy, czego dowodzą ostatnie badania naukowców. Zawartość ultramikroelementów (poza zawartością wszystkich potrzebnych roślinom makro i mikroelementów) wyjaśnia bujny wzrost roślin u podnóża wystygłych wulkanów.
Współczesne działania
Aktualnie w celu wzbogacania gleb stosuje się skoncentrowane nawozy sztuczne makro i mikroelementowe, szybkodziałające, gdyż na ogół natychmiast rozpuszczają się one w wodzie. Niekoniecznie zawierają one pełny wachlarz makro i mikroelementów, a już na pewno nie zawierają ultramikroelementów (ormusów), tak potrzebnych naszym glebom, a w konsekwencji roślinom i ludziom. Nadmienić należy, że nawozy sztuczne, jak i środki ochrony roślin pozostawiają w glebie i roślinach znaczną część chemii. Okazuje się, że brak lub nadmiar któregokolwiek z pierwiastków nie wpływa korzystnie na jakość plonu. Należy podkreślić, że aktualnie używa się za mało naturalnych nawozów organicznych, natomiast do odkwaszania gleb stosuje się, wapno które jest ofensywną i niepotrzebną ingerencją w naturę! Dlatego też należałoby rozważyć powrót do naturalnych sposobów gospodarowania, poprzez stosowanie naturalnych nawozów organicznych oraz naturalnych, wolnodziałających nawozów mineralnych, pochodzenia naturalnego, a także wprowadzenia brakujących mikroorganizmów (tzw. EMów).
Przyszłość rolnictwa
Przyszłość rolnictwa, a szczególnie ekologicznego, należy zatem upatrywać w powrocie do starych sprawdzonych metod t.j. stosowania mączek skalnych, a głównie mączki bazaltowej. Zawiera ona wszystkie składniki mineralne, potrzebne roślinom i ludziom, w tym ponad 45% krzemu brakującego w większości naszych gleb, oraz ponad 8% tlenku wapnia, co powinno w przyszłości wyeliminować konieczność wapnowania gleb. Ponadto cząsteczki mączki nie są wypłukiwane z gleby do wód gruntowych, nie są szkodliwe, są sukcesywnie rozkładane w glebie, co nie pozwala na przenawożenie, oznacza to, że można zastosować duże ilości jednorazowo (nawet nawożenie na kilka lat do przodu), zwłaszcza, że mączka zawiera minimalną ilość metali ciężkich w stosunku do norm dotyczących gospodarstw ekologicznych. Na glebach bardzo kwaśnych można dodać około 20% dolomitu co bardziej zalkalizuje glebę.
Przełomowe odkrycie – ormus
W roku 1970 r farmer David Hudson z Arizony zauważył na swojej glebie pochodzenia wulkanicznego szarą substancję w postaci proszku, co go bardzo zaciekawiło. Ponieważ nauka akademicka nie była w stanie określić składu tej substancji podjął się zbadania jej na własną rękę i za własne pieniądze. Po wielu latach badań, wraz z zespołem, kosztem 10 mln USD określono jednoznacznie, że są to monoatomowe pierwiastki: złota, srebra, platyny, irydu, rodu i innych pierwiastków z rodziny platynowców, które nazwał ormusami. Odkrycie to opatentował w 27 krajach świata w 1989 r. Po wnikliwych badaniach okazuje się, że substancja ta występuje powszechnie w przyrodzie, a najwięcej w wodzie morskiej, pyle wulkanicznym i w krystalicznie czystym powietrzu. Z roślin najwięcej zawierają jej: aloes, winogron, marchew oraz inne rośliny w mniejszej ilości, a także czerwone wino. Człowiek najwięcej zawiera go w nasieniu męskim, mózgu, a szczególnie w szyszynce. Okazuje się, że ormus w dziejach ludzkości w postaci białego proszku złota występował pod różnymi nazwami m.in. złoto bogów, gwiezdny ogień, kamień filozoficzny, manna – stosowany był przez faraonów i wysoko postawionych kapłanów, używany był również na dworach cesarskich. Najprawdopodobniej zastosował go równie biblijny Mojżesz. Aktualnie wytwarza się ormus z przeznaczeniem dla ludzi, zwierząt i roślin. Badania wielu instytutów na świecie dowodzą o bardzo pozytywnym wpływie ormusów szczególnie pochodzenia wulkanicznego na wszystkie rośliny. Ponadto ostatnie amerykańskie badania polowe z zastosowaniem wysublimowanych ormusów, niezbicie wykazały kilkukrotny wzrost plonów w różnych uprawach rolnych, sadowniczych i ogrodniczych. Wielu naukowców przewiduje w tym alternatywę zwiększenia produkcji żywności dla wzrastającej populacji ludzkości zamiast stosowania praktyk GMO, a także nadmiernego stosowania chemii i innych działań niezgodnych z naturą. Zatem systematyczne stosowanie mączki w rolnictwie, ogrodnictwie, sadownictwie oraz uprawach amatorskich, zdecydowanie poprawia smak, wygląd, a także wielkość plonu (szczególnie polecana do upraw ekologicznych). Nawożone w ten sposób rośliny zawierają zwiększoną ilość ormusów tak niezbędnych dla zdrowego życia ludzi.
Tajemnica zdrowia Hunzów
Długowieczne społeczeństwo plemienia Hunzy położone na wysokości ok 3000m n.p.m. w Himalajach leży w części wschodniego Pakistanu. Tajemnica ich długiego życia (średnia ponad 100 lat) w pełnym zdrowiu od dawna trapiła naukowców. Jest to kraina oddalona od współczesnej cywilizacji. Brak jest tam jakiegokolwiek przemysłu chemicznego, farmaceutycznego, przetwórczego, a także brak szpitali, policji i wojska. Większość tego społeczeństwa żyje z rolnictwa oczywiście w pełni ekologicznego. Średnio na rodzinę przypada kilka arów ziemi - specjalnie utworzonych tarasów na zboczach gór, które nawożone są naturalnym nawozem (kompostem), mączkami skalnymi spływającymi wraz ze strukturowaną wodą z gór, specjalnie utworzonymi w tym celu kanałami. Uprawiają oni głównie zboża m.in pszenicę, jęczmień, proso, grykę, warzywa: szpinak, marchew, sałatę, groch, ziemniaki, rzodkiew, dynię oraz zioła. Z owoców uprawiają jabłka, gruszki, brzoskwinie, wiśnie, morwy, śliwy, winogrona i morele. Funkcje waluty pełnią pestki moreli (zawierają wit. B17). Hodują również w niewielkich ilościach kozy i jaki. W ich społeczności zamiast lekarzy są powołani starsi rodu, którzy specjalizują się w ocenie jakości produkowanej żywności metodą organoleptyczną. Nie znają i nie używają oni również białego cukru, białej mąki i oczyszczonej soli. Odżywiają się zatem produktami mało przetworzonymi, świeżo zebranymi z pola co przekłada się na wysoką wartość odżywczą. A zatem naturalne nawożenie wytwarza zdrową żywność. Oto jedna z tajemnic zdrowia i długowieczności.
Zastosowania maczki bazaltowej
- Mączka bazaltowa ma szerokie zastosowanie m.in. jako polepszacz gleby, zaprawę nasienną, papkę do korzeni, dodatek do kompostu i nawozów organicznych, pod wszelakie uprawy, niezależnie od wegetacyjnego cyklu (przedsiewnie, pogłównie) i niezależnie od pory roku.
- Może być stosowana również przeciw szkodnikom (opylanie).
- Spożywanie produktów uprawianych z użyciem mączki uzupełnia, a nawet zastępuje stosowanie szerokiej gamy suplementów diety (witaminy, mikroelementy, ultraelementy w postaci złota, srebra, krzemu, boru itp.). Pierwiastki te bezpośrednio przechodzą w stan światła, a zatem: oddziałują na wzrost duchowości, regenerują, odnawiają i modyfikują kod DNA co zapobiega wielu chorobom, szczególnie genetycznym, synchronizują półkule mózgowe, podnoszą poziom inteligencji i wzmacniają układ odpornościowy, przedłużają życie.