Permakultura Seppa Holzera
Opis produktu:
Praktyczne zastosowanie zasad permakultury w ogrodnictwie, sadownictwie i rolnictwie - "Permakultura Seppa Holzera"
Opis ponad czterdziestoletnich doświadczeń w prowadzeniu gospodarstwa permakulturowego należącego do Seppa Holzera, zwanego „rolniczym buntownikiem”.
Pojęcie permakultury wywodzi się od angielskiego wyrażenia permanent agriculture, które oznacza „trwałe i zrównoważone rolnictwo”. Permakultura to ogrodnictwo i rolnictwo działające w zgodzie z Naturą, a nie przeciw jej. Podstawą są naturalne i jak najbardziej samowystarczalne ekosystemy, uwzględnienie naturalnych cyklów w przyrodzie, bioróżnorodność i rezygnacja z chemicznych nawozów i środków ochrony roślin.
W swoim permakulturowym gospodarstwie Holzer uwzględnił:
- zakładanie tarasów, zagonów podwyższonych i pagórkowych,
- tworzenie oczek wodnych, stawów i ogrodów na wodzie,
- budowanie zbiorników do magazynowania próchnicy,
- tworzenie agroturystycznego gospodarstwa leśnego (wykorzystanie drzew i krzewów w rolnictwie),
- rybołówstwo, hodowlę zwierząt,
- uprawę roślinności alpejskiej i ziół leczniczych, uprawę roślin wodnych, sadownictwo.
Życie w zgodzie z naturą można prowadzić nie tylko w wielkim permakulturowym siedlisku! Chronić i wspierać przyrodę, a także uprawiać własną żywność można też na parapecie okiennym, na balkonie czy w małym przydomowym ogródku! W książce znajdują się praktyczne informacje dotyczące ekologicznych upraw nie tylko w wymiarze makro, lecz także w mikrowymiarze, które na pewno pomogą w stawianiu pierwszych permakulturowych kroków.
Dane techniczne:
Format | 22 x 16 cm |
Rok wydania | 2014 |
Ilość stron | 202 |
Oprawa | miękka |