Menu

Sekator Niwaki Mainichi (dla leworęcznych)

Sekator Niwaki Mainichi (dla leworęcznych)
  • nowość
Dostępność: 1 szt.
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 229,00 zł

Cena regularna:

229.00
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.

towar niedostępny

Producent: Niwaki
Kod produktu: NWK-P00615-3

Opis produktu:

Sekator Niwaki Mainichi (leworęczny)

 

Uniwersalny japoński sekator do codziennego użytku:

  • prosta konstrukcja,
  • czyste i wydajne cięcie,
  • solidny i wygodny zatrzask
  • dobrze zabezpieczona sprężyna (nie wypada!)
  • i najważniejsze - odwrócone ostrza, zapewniające komfort i precyzję pracy osobom leworęcznym!

Żółte i niebieskie nakładki wyróżniają się w ogrodzie i pomagają znaleźć zgubę, gdy sekator zapodzieje się w kompostowniku ;) [sekator z dwoma żółtymi nakładkami to wersja dla praworęcznych]

Nadaje się do cięć o średnicy 10–15 mm, w zależności od rodzaju rośliny i tego... co jadłeś na śniadanie ;)

Dobierz akcesoria do ostrzenia i pielęgnacji:

[product id="427, 370,371"]

Dane techniczne

Miejsce produkcji Japonia
Długość 20,3 cm
Szerokość 4,7 cm
Wysokość 2,1 cm
Waga 209 g
Długość ostrza 5,5 cm
Główny materiał stal
Materiał głowicy stal węglowa SK85
Materiał rączki tworzywo sztuczne
Wielkość narzędzia małe
Dodatkowe informacje maksymalna grubość cięcia: 10 mm
Gwarancja 2 lata

GPSR

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony

Pielęgnacja

Jak dbać o japońskie narzędzia ogrodnicze?

Najwyższej jakości japońskie narzędzia ogrodowe do cięcia (sekatory, nożyce, maczety itpd.) są wykonywane przede wszystkim ze stali węglowych. Japońska stal węglowa jest twarda i ostra, ale może być bardziej krucha, niż wielu ludzi jest przyzwyczajonych - przy nieodpowiednim użytkowaniu pęknie. Ponadto - ze względu na wysoką zawartość węgla - jest to stal podatna na rdzewienie.

Aby japońskie narzędzia ogrodnicze służyły długo i bezproblemowo, należy trzymać się kilku zasad, dotyczących prawidłowego użytkowania, czyszczenia i ostrzenia: 

Prawidłowe użycie:

  • Nie tnij drutu, metalu, kamienia, plastiku ani innych twardych materiałów (nawet włókna bambusowe i niektóre bardzo twarde rodzaje drewna, zwłaszcza sęki i zadziory, mogą uszkodzić stalowe krawędzie).
  • Nie wykręcaj ani nie stosuj nierównomiernego nacisku.
  • Tnij galąź ukośnie pod kątem (nie w poprzek), aby ciąć wzdłuż włókien drewna.
  • Zwróć uwagę na podane maksymalne średnice ciętych gałęzi, nie przesadzaj.
  • Do cięcia twardszego drewna używaj podstawy ostrzy, a nie końcówek.

Utrzymanie w czystości:

  • Zmyj żywicę, soki, rdzę i inne naloty za pomocą bloku do czyszczenia ostrzy crean mate.
  • Dobrze wysusz narzędzie, następnie nałóż olej kameliowy i rozprowadź za pomocą ściereczki. Nakładanie oleju ułatwi dozownik do oleju.
  • Narzędzia przechowuj w suchym miejscu.

[product id="320, 528, 370, 371"]

 

Regularne ostrzenie:

Nowe narzędzia przez jakiś czas nie będą wymagały ostrzenia, ale po pewnym czasie zauważysz, że krawędź stopniowo traci swoją ostrość, zwłaszcza jeśli kształtujesz żywopłoty (do tego potrzebujesz naprawdę ostrych narzędzi). 

      • Sekatory ostrz co kilka tygodni.
      • Nożyce do liści (sekatory do żywopłotu, bukszpanu) warto ostrzyć przy każdym użyciu.
      • Do podstawowego ostrzenia polecamy kamień o ziarnistości #1000.

[product id="427, 321"]

Pielęgnacja drewnianych trzonków

Drewniane trzonki w większości japońskich narzędzi ogrodniczych są nielakierowane. Zapewnia to przyjemniejszą pracę, lepsze warunki dla dłoni (mniej potu), większą stabilność i lepszy kontakt z narzędziem.

Nielakierowane trzonki są jednak podatne na wpływ warunków atmosferycznych, w celu zabezpieczenia drewna najlepiej użyć naturalnego oleju roślinnego.  

 

[product id="466, 324, 370"]

Sklep internetowy Shoper.pl