Menu

Tradycyjna japońska maczeta Nata

Dostępność: na zamówienie
Wysyłka w: 5 tygodni
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 389,00 zł

Cena regularna:

389.00
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.

towar niedostępny

Producent: Niwaki
Kod produktu: NWK-P00126

Opis produktu:

Japońska maczeta Niwaki Nata

Tradycyjna japońska maczeta dla ogrodników i leśników, z ciężkim, podwójnie frezowanym ostrzem. Przydatna przy przycinaniu drzewek i krzaków, ścinaniu gałęzi.

Narzędzie wykonane w Japonii. Trzonek ze stali SK (wysokowęglowa stal narzędziowa, wytrzymała i odporna na pęknięcia czy ścieranie, dobrze trzyma ostrość ale - uwaga! - z uwagi na dużą zawartość węgla jest to stal mocno rdzewna, wymaga starannej pielęgnacji), rączka z drewna japońskiego białego dębu.

Sposób pielęgnacji:

  • Zmyj żywicę, rdzę i naloty za pomocą bloku do czyszczenia ostrzy crean mate.
  • Wysusz, następnie nałóż olej kameliowy za pomocą ściereczki.
  • Przechowuj w suchym miejscu.   

 

 Tradycyjna japońska maczeta

Produkcja japońskiej maczety

Produkcja maczety Nata

Dane techniczne

Miejsce produkcji Niigata, Japonia
Długość 35 cm
Szerokość 5 cm / 3 cm
Waga 542 g
Długość ostrza 16,5 cm
Główny materiał stal
Materiał głowicy stal węglowa SK
Materiał rączki dąb
Wielkość narzędzia małe
Dodatkowe informacje dwustronnie ostrzone
Gwarancja 2 lata

GPSR

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony

Pielęgnacja

Jak dbać o japońskie narzędzia ogrodnicze?

Najwyższej jakości japońskie narzędzia ogrodowe do cięcia (sekatory, nożyce, maczety itpd.) są wykonywane przede wszystkim ze stali węglowych. Japońska stal węglowa jest twarda i ostra, ale może być bardziej krucha, niż wielu ludzi jest przyzwyczajonych - przy nieodpowiednim użytkowaniu pęknie. Ponadto - ze względu na wysoką zawartość węgla - jest to stal podatna na rdzewienie.

Aby japońskie narzędzia ogrodnicze służyły długo i bezproblemowo, należy trzymać się kilku zasad, dotyczących prawidłowego użytkowania, czyszczenia i ostrzenia: 

Prawidłowe użycie:

  • Nie tnij drutu, metalu, kamienia, plastiku ani innych twardych materiałów (nawet włókna bambusowe i niektóre bardzo twarde rodzaje drewna, zwłaszcza sęki i zadziory, mogą uszkodzić stalowe krawędzie).
  • Nie wykręcaj ani nie stosuj nierównomiernego nacisku.
  • Tnij galąź ukośnie pod kątem (nie w poprzek), aby ciąć wzdłuż włókien drewna.
  • Zwróć uwagę na podane maksymalne średnice ciętych gałęzi, nie przesadzaj.
  • Do cięcia twardszego drewna używaj podstawy ostrzy, a nie końcówek.

Utrzymanie w czystości:

  • Zmyj żywicę, soki, rdzę i inne naloty za pomocą bloku do czyszczenia ostrzy crean mate.
  • Dobrze wysusz narzędzie, następnie nałóż olej kameliowy i rozprowadź za pomocą ściereczki. Nakładanie oleju ułatwi dozownik do oleju.
  • Narzędzia przechowuj w suchym miejscu.

[product id="320, 528, 370, 371"]

 

Regularne ostrzenie:

Nowe narzędzia przez jakiś czas nie będą wymagały ostrzenia, ale po pewnym czasie zauważysz, że krawędź stopniowo traci swoją ostrość, zwłaszcza jeśli kształtujesz żywopłoty (do tego potrzebujesz naprawdę ostrych narzędzi). 

      • Sekatory ostrz co kilka tygodni.
      • Nożyce do liści (sekatory do żywopłotu, bukszpanu) warto ostrzyć przy każdym użyciu.
      • Do podstawowego ostrzenia polecamy kamień o ziarnistości #1000.

[product id="427, 321"]

Pielęgnacja drewnianych trzonków

Drewniane trzonki w większości japońskich narzędzi ogrodniczych są nielakierowane. Zapewnia to przyjemniejszą pracę, lepsze warunki dla dłoni (mniej potu), większą stabilność i lepszy kontakt z narzędziem.

Nielakierowane trzonki są jednak podatne na wpływ warunków atmosferycznych, w celu zabezpieczenia drewna najlepiej użyć naturalnego oleju roślinnego.  

 

[product id="466, 324, 370"]

Sklep internetowy Shoper.pl