Menu

Nóż składany Kanekoma Higonokami

Dostępność: na zamówienie
Wysyłka w: 4 tygodnie
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 199,00 zł

Cena regularna:

199.00
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.

towar niedostępny

Producent: Niwaki
Kod produktu: NWK-P00584-1

Opis produktu:

Japoński scyzoryk Higonakami

Tradycyjny japońki nóż z pięknym, składanym ostrzem i mosiężną rękojeścią. Scyzoryk bez wymyślnej blokady, bez korkociągu, bez pęsety... bo jego piękno tkwi w prostocie!

Nóż składa się z niewielu - tylko najpotrzebniejszych - elementów: ostrza, rękojeści, nitu i dźwigni. Rękojeść to po prostu wygięty w kształt litery 'U' kawałek mosiężnej blachy. Ostrze formowane jest w kształt litery 'V' (pozwalając na pracę zarówno prawo-, jak i leworęcznym), składa się z trzech warst.

Ten nóż jest prosty, surowy, czasami "niechlujny". Ten nóż trzeba można mieć, jeśli jest się na niego gotowym.

japonski cyzoryk

Ostrze z japońskiej stali węglowej

Główna część ostrza zrobione jest ze stali Hitachi Blue Steel Paper Warikomi. To japońska stal węglowa z domieszką wolframu i chromu, charakteryzująca się wysoką odpornością na ścieranie i dużą agresją cięcia. "Blue paper" w nazwie odnosi się do niebieskiego papieru, w jaki tradycyjnie pakowany jest ten metal.

Nagao Kanekoma

Narzędzie jest ręcznie kute, produkowane przez manufakturę Nagao Kanekoma od roku 1894, obecnie prowadzoną przez Mitsuo - rzemieślnika z piątego pokolenia rodziny Nagao. Nagao Kanekoma to aktualnie jedyny producent, który może posługiwać się zastrzeżoną nazwą Higonokami, czyli związku producentów tradycyjnych noży, niegdyś zrzeszającego ponad 40 wytwórców japońskich noży.  

Uwaga! Mosiężny uchwyt na początku jest lśniący, po jakiś czasie pokryje się różnymi nalotami i patyną (jak na stop miedzi przystało). Nóż nie ma sprężyny, ostrze trzyma się sztywno dzięki tarciu. Po jakimś czasie mechanizm może się rozluźnić, aby przywrócić go do stanu pierwotnego, trzeba mocno udeżyć w nit młotkiem. Stal węglowa jest nieodporna na rdzę. Aby służył przez długie lata, nóż należy czyścić, suszyć, zabezpieczać olejem, trzymać w suchym miejscu.

Dane techniczne

Miejsce produkcji Japonia
Długość ostrza 3 cale (7,5 cm)
Główny materiał stal
Materiał głowicy Hitachi Blue Paper Steel Warikomi
Materiał rączki mosiądz
Wielkość narzędzia małe
Gwarancja 2 lata

GPSR

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony

Pielęgnacja

Jak dbać o japońskie narzędzia ogrodnicze?

Najwyższej jakości japońskie narzędzia ogrodowe do cięcia (sekatory, nożyce, maczety itpd.) są wykonywane przede wszystkim ze stali węglowych. Japońska stal węglowa jest twarda i ostra, ale może być bardziej krucha, niż wielu ludzi jest przyzwyczajonych - przy nieodpowiednim użytkowaniu pęknie. Ponadto - ze względu na wysoką zawartość węgla - jest to stal podatna na rdzewienie.

Aby japońskie narzędzia ogrodnicze służyły długo i bezproblemowo, należy trzymać się kilku zasad, dotyczących prawidłowego użytkowania, czyszczenia i ostrzenia: 

Prawidłowe użycie:

  • Nie tnij drutu, metalu, kamienia, plastiku ani innych twardych materiałów (nawet włókna bambusowe i niektóre bardzo twarde rodzaje drewna, zwłaszcza sęki i zadziory, mogą uszkodzić stalowe krawędzie).
  • Nie wykręcaj ani nie stosuj nierównomiernego nacisku.
  • Tnij galąź ukośnie pod kątem (nie w poprzek), aby ciąć wzdłuż włókien drewna.
  • Zwróć uwagę na podane maksymalne średnice ciętych gałęzi, nie przesadzaj.
  • Do cięcia twardszego drewna używaj podstawy ostrzy, a nie końcówek.

Utrzymanie w czystości:

  • Zmyj żywicę, soki, rdzę i inne naloty za pomocą bloku do czyszczenia ostrzy crean mate.
  • Dobrze wysusz narzędzie, następnie nałóż olej kameliowy i rozprowadź za pomocą ściereczki. Nakładanie oleju ułatwi dozownik do oleju.
  • Narzędzia przechowuj w suchym miejscu.

[product id="320, 528, 370, 371"]

 

Regularne ostrzenie:

Nowe narzędzia przez jakiś czas nie będą wymagały ostrzenia, ale po pewnym czasie zauważysz, że krawędź stopniowo traci swoją ostrość, zwłaszcza jeśli kształtujesz żywopłoty (do tego potrzebujesz naprawdę ostrych narzędzi). 

      • Sekatory ostrz co kilka tygodni.
      • Nożyce do liści (sekatory do żywopłotu, bukszpanu) warto ostrzyć przy każdym użyciu.
      • Do podstawowego ostrzenia polecamy kamień o ziarnistości #1000.

[product id="427, 321"]

Pielęgnacja drewnianych trzonków

Drewniane trzonki w większości japońskich narzędzi ogrodniczych są nielakierowane. Zapewnia to przyjemniejszą pracę, lepsze warunki dla dłoni (mniej potu), większą stabilność i lepszy kontakt z narzędziem.

Nielakierowane trzonki są jednak podatne na wpływ warunków atmosferycznych, w celu zabezpieczenia drewna najlepiej użyć naturalnego oleju roślinnego.  

 

[product id="466, 324, 370"]

Sklep internetowy Shoper.pl