Menu

Nóż składany Moku

Dostępność: dostępny na zamówienie
Wysyłka w: 4 tygodnie
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 325,00 zł

Cena regularna:

325.00
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką:
ilość szt.

towar niedostępny

Producent: Niwaki
Kod produktu: NWK-P00444-1

Opis produktu:

Japoński nożyk składany Moku

Piękny i praktyczny nóż składany, z jednostronnie ostrzonym ostrzem z laminowanej stali Aogami Blue Paper. Idealny do prac prac ogrodniczych, a także zastosowań artystycznych, rzemieślniczych, stolarskich, czy obozowych. Pojedynczy skos zapewnia niesamowitą precyzję, a stal Blue Paper ma wyjątkowo ostrą krawędź.

Dane techniczne

Miejsce produkcji Japonia
Długość 24 cm
Długość po złożeniu 14 cm
Długość ostrza 10 cm (powierzchnia tnąca 6,5 cm)
Główny materiał stal
Materiał głowicy stal Aogami #2 Blue Paper
Materiał rączki sklejka
Wielkość narzędzia małe
Gwarancja 2 lata

GPSR

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony

Pielęgnacja

Jak dbać o japońskie narzędzia ogrodnicze?

Najwyższej jakości japońskie narzędzia ogrodowe do cięcia (sekatory, nożyce, maczety itpd.) są wykonywane przede wszystkim ze stali węglowych. Japońska stal węglowa jest twarda i ostra, ale może być bardziej krucha, niż wielu ludzi jest przyzwyczajonych - przy nieodpowiednim użytkowaniu pęknie. Ponadto - ze względu na wysoką zawartość węgla - jest to stal podatna na rdzewienie.

Aby japońskie narzędzia ogrodnicze służyły długo i bezproblemowo, należy trzymać się kilku zasad, dotyczących prawidłowego użytkowania, czyszczenia i ostrzenia: 

Prawidłowe użycie:

  • Nie tnij drutu, metalu, kamienia, plastiku ani innych twardych materiałów (nawet włókna bambusowe i niektóre bardzo twarde rodzaje drewna, zwłaszcza sęki i zadziory, mogą uszkodzić stalowe krawędzie).
  • Nie wykręcaj ani nie stosuj nierównomiernego nacisku.
  • Tnij galąź ukośnie pod kątem (nie w poprzek), aby ciąć wzdłuż włókien drewna.
  • Zwróć uwagę na podane maksymalne średnice ciętych gałęzi, nie przesadzaj.
  • Do cięcia twardszego drewna używaj podstawy ostrzy, a nie końcówek.

Utrzymanie w czystości:

  • Zmyj żywicę, soki, rdzę i inne naloty za pomocą bloku do czyszczenia ostrzy crean mate.
  • Dobrze wysusz narzędzie, następnie nałóż olej kameliowy i rozprowadź za pomocą ściereczki. Nakładanie oleju ułatwi dozownik do oleju.
  • Narzędzia przechowuj w suchym miejscu.

[product id="320, 528, 370, 371"]

 

Regularne ostrzenie:

Nowe narzędzia przez jakiś czas nie będą wymagały ostrzenia, ale po pewnym czasie zauważysz, że krawędź stopniowo traci swoją ostrość, zwłaszcza jeśli kształtujesz żywopłoty (do tego potrzebujesz naprawdę ostrych narzędzi). 

      • Sekatory ostrz co kilka tygodni.
      • Nożyce do liści (sekatory do żywopłotu, bukszpanu) warto ostrzyć przy każdym użyciu.
      • Do podstawowego ostrzenia polecamy kamień o ziarnistości #1000.

[product id="427, 321"]

Pielęgnacja drewnianych trzonków

Drewniane trzonki w większości japońskich narzędzi ogrodniczych są nielakierowane. Zapewnia to przyjemniejszą pracę, lepsze warunki dla dłoni (mniej potu), większą stabilność i lepszy kontakt z narzędziem.

Nielakierowane trzonki są jednak podatne na wpływ warunków atmosferycznych, w celu zabezpieczenia drewna najlepiej użyć naturalnego oleju roślinnego.  

 

[product id="466, 324, 370"]

Sklep internetowy Shoper.pl